Welke fokker?

(Je bevindt je in een onderdeel van ‘Pups’)

Je hebt intussen aan de hand van de informatie onder de link: Pups het voorbereidende werk gedaan en wilt bij een fokker gaan kijken. Wat staat je daar te wachten? Hoe onderscheidt je een goede fokker van een minder goede? Hieronder staat een checklist die je helpt bij de keuze van de fokker van jouw toekomstige hondje.

Tip: Neem geen kinderen mee; zij verhinderen dat je je een objectief oordeel vormt over de honden en de fokker. Vertel de fokker wel dat je kinderen hebt en vraag eventueel wanneer zij kunnen komen kijken.

GOEDE FOKKER

1     Wil van alles van je weten om er zeker van te zijn dat zijn pup een leven lang gelukkig met jou zal zijn en jij met de pup. Sommigen laten je een schriftelijke vragenlijst invullen.

2     Vertelt je alle nadelen van het ras: bij de LHW de jachtdrift en het zachte karakter, MDR1, geen waakhond. enz.

3     Wil dat je de pup zelf ophaalt of brengt hem zelfs. Als dat niet kan, wordt een voor de pup zo stressvrij mogelijke oplossing gezocht.

4     Biedt een overzicht van voor het ras specifieke gezondheidstesten en de uitslag van de fokdieren en pups, daarnaast heeft een dierenarts recent de algemene gezondheid van de dieren onderzocht. De hond heeft de nodige entingen en wormkuren volgens schema gehad en is gechipt. Bij de LHW moeten de pups getest zijn op MDR1. Deze papieren horen bij de hond.

5     Biedt een contract met verplichtingen voor beide partijen. Let op, dat je jezelf daarin moet kunnen vinden.

6     Voorkomt dat zonder zijn toestemming wordt gefokt met zijn honden, bijvoorbeeld door mede-eigenaar te blijven tot de hond is gecastreerd.

7     Wil graag (los) contact houden en dat je eerst met hem contact opneemt als je niet langer voor de hond kunt zorgen, zodat deze niet in een asiel of zo terecht komt. Het moet klikken met de fokker; naast de dierenarts is hij je eerste aanspreekpunt.

Laat je niet neppen, vraag meer informatie

1     ‘Gelicensieerde kennel’ zegt niets over de kwaliteit van de hond, net zo min als ‘met papieren, geregistreerd, met stamboom’. Bij zeldzame rassen als de LHW krijg je geen FCI stamboom, maar hoef je ook geen genoegen te nemen met een eigen gemaakte stamboom. Elk land, zelfs elke vereniging, mag zijn eigen stambomen uitgeven, maar bij voorkeur is de hond (ook) geregistreerd bij de International Longhaired Whippet Club (ILWC). Ter verificatie wordt steeds vaker een DNA profiel van elke hond vastgelegd; helaas is dat bij de ILWC nog niet het geval.

2     Advertentie op Marktplaats. Dit kan een broodfokker zijn, maar ook een serieuze fokker. Kijk eens hoe vaak deze fokker diverse honden aanbiedt, en wees op je hoede als je bij de fokker gaat kijken.

3     Hoe jong kreeg de moeder haar eerste nest? Hoeveel tijd krijgt zij rust voor zij weer een nest krijgt? Hoeveel nesten heeft zij al gehad? Wie waren de vaders? Hoe gaat het met de kinderen? Een teef die al bij haar tweede loopsheid wordt gedekt en vervolgens elk jaar weer en die al drie nesten had, klinkt niet goed. In een wilde roedel had zij haar eerste en misschien wel enige nest pas gehad als zij na een aantal jaren de functie van roedelleider had bemachtigd.

Slechte fokker

1     Heeft meer honden dan hij aankan. Een huis met honden zal niet smetteloos schoon zijn, zeker niet bij sterk verharende honden, maar hoeft niet te stinken en moet redelijk schoon zijn. Pups zijn niet zindelijk en er kan iets liggen, maar niet van drie dagen. Een vies huis of vieze kennels zijn een teken dat er parasieten kunnen zijn, of dat er een besmettelijke ziekte heerst. Misschien zijn de honden bij binnenkomst opgesloten in een kennel of schuur, dat hoeft niet te betekenen dat zij altijd worden opgesloten. En een hond kan altijd iets mankeren, maar dat mag niet verwaarloosd zijn. Vraag ernaar!

2     De honden maken een slechte indruk. Zij lijken ziek, zijn schuw of bijterig. De moeder is niet aanwezig, of gedraagt zich niet zoals van haar mag worden verwacht. Zij brengt niet alleen de helft van de genen in, maar de pups vormen zich ook naar haar voorbeeld. Je krijgt wat je ziet.

3     ‘Puppies altijd beschikbaar, gespreide betaling mogelijk, mogen weg voor ze acht weken zijn’. Broodfok; pups hebben waarschijnlijk minder aandacht gehad en het kan de fokker niet schelen of je er wel voor kunt zorgen. In de eerste acht weken leert een pup dingen die mensen hem bijna niet kunnen leren. Hij heeft zijn moeder en nestgenoten nodig om zich tot een stabiele hond te kunnen ontwikkelen. Ook oudere dieren gaan gemakkelijk een band aan met hun nieuwe mensen, mits zij de eerste drie maanden voldoende positief contact met mensen hadden.

4     Een hond is geen Kerstcadeau of iets dat je in een opwelling langs de straat koopt. Het is moeilijk een zielige pup de rug toe te draaien, maar als je zo’n hondje koopt, zal de fokker gewoon doorgaan, en heb je misschien veel zorgen en kosten om het dier. Als je een fokker ervan verdenkt zijn honden te verwaarlozen, maak er dan melding van bij de diereninspectie en blijf bellen tot zij er iets aan hebben gedaan.

Ga terug naar de link: Pups