Verzorging

(Je bevindt je in het submenu van ‘LHW’, in het onderdeel ‘Gezondheid’)

Onderstaande adviezen geven wij op persoonlijke titel aan de hand van onze informatie en ervaringen. De adviezen vervangen geen dierenarts, nog kunnen wij ervoor aansprakelijk worden gehouden. Ieder heeft de plicht zich goed te informeren en kan dan zijn eigen keus maken.

Wandelen

Beweging is gezond voor mens en hond. Het is het mooiste avontuur voor de hond, brengt een oerdrift in hem tot leven. Probeer daarom zoveel mogelijk echte wandelingen te maken, waarbij de hond los kan en kan rennen, en kleine opdrachtjes uit kan voeren, in plaats van saai aan de lijn een blokje om. Echter, wanneer een wolf of wilde hond geen honger heeft gaat hij niet op jacht, wat betekent dat het heus niet erg is wanneer je met vies weer een dagje het wandelen overslaat.

Na een wandeling is het goed de hond te controleren op teken, grasaartjes, kauwgum enz. om deze te verwijderen voor zij ongemak geven. Kijk vooral de omgeving van ogen, oren, voetzooltjes en liezen na. Voor alle verzorgende handelingen kun je ook bij de hondentrimmer en dierenarts terecht. Vaak is het genoeg wanneer iemand het je een keer voordoet.

zindelijkheid

De hond moet zich met enige regelmaat kunnen ontlasten. Hoe eerlijk is het, dat wij op elk moment van de dag naar het toilet kunnen, terwijl sommigen van de hond verwachten dat twee keer per dag vaak genoeg is?! En dan straffen wanneer de hond onzindelijk is of hem zelfs ervoor wegdoen?! Net als een kind krijgt ook de pup langzaam meer controle over de blaas. Wanneer teveel controle wordt gevraagd, zullen de blaasspieren dikker worden, verharden en tenslotte niet meer voelen of de blaas vol is of leegloopt…
’s Nachts moet de hond minimaal acht uur overbruggen, iets wat in het wild of bij een kennelhond niet voorkomt. Het is volgens ons daarom onredelijk dit als maat aan te nemen voor hoelang een hond het op moet houden. Wij vinden buiten de nacht zes uur de bovengrens; als wij weten dat wij onze honden niet binnen die tijd kunnen uitlaten, zorgen wij dat een ander dat doet.

Tanden

Wanneer een Langharige Whippet niet wordt gestimuleerd zijn tanden te gebruiken, zal zacht en plakkerig voer tandplak en tandsteen veroorzaken. Kauw- en speelproducten helpen, maar onvoldoende bij honden die niet gewend zijn te kauwen. Je kan met een soort ‘bijtring’ waar je smeerworst of (pinda)kaas tussen smeert de hond uitnodigen te kauwen. Als je een soepbeen geeft, let dan op dat de kaak niet in het bot kan schuiven! Je kan de hond wennen aan tandenpoetsen, met een vingerdoekje of een hondentandenborstel. Gebruik lekkere hondentandpasta, want de hond zal onze tandpasta vies vinden en kan bij doorslikken maagproblemen krijgen. Wat erg goed werkt, is een reinigende spray of gel, te koop via de link: Tandenzorg.

 

Ogen en oren

In de ooghoeken kan zich soms vuil verzamelen, wat met een vochtig doekje voorzichtig kan worden weggenomen. Is dat vaak nodig, ga dan naar de dierenarts. In de oren kan zich oorsmeer verzamelen, en oormijt. Maak het oor schoon met een katoenen doekje met wat water of babyolie, maar blijf uit de gehoorgang. Een pipetje olie in de gehoorgang gieten en daarna masseren, dan met een vochtopnemend doekje drogen. Blijft het ruiken en blijft de hond krabben ga dan naar de dierenarts.

Nagels

Wanneer een hond regelmatig op harde grond loopt, blijven de nagels vanzelf kort, behalve het duimpje aan de voorpoot. Nagels zijn te lang als je wanneer de hond staat, geen papiertje eronder kunt schuiven. Gebruik een nageltang op maat. Te lange nagels moeten niet te kort worden geknipt of gevijld, want dan raak je het leven en dat is pijnlijk en bloederig. Bij witte nagels kan je goed zien waar het leven zit, bij donkere nagels niet. Deze zou je voorzichtig kunnen vijlen.


Bron: Maikel van de Weerd, Hondenplanet.nl

Vacht

Af en toe borstelen. Hoe vaker je borstelt of kamt, hoe meer een hond gaat verharen. Alleen tijdens de weken van de ruiperiode mag vaker worden geborsteld. Wanneer honden elkaar in de nek happen, kunnen de lange haren aan de oren gaan klitten. Probeer met de vingers de klit vanaf de haarpunten naar de oorbasis te ontwarren, gebruik eventueel voorzichtig een kam. Knip anders de klit voorzichtig in de lengterichting door om de beharing enigszins te sparen.
Een bad is niet nodig, tenzij de hond heel erg stinkt, bijvoorbeeld wanneer hij zich door iets vies heeft gerold. Ook dan kan het meestal worden opgelost met een sprong in een schone sloot, de tuinslang of teiltje (lauw) water. Gebruik voor een bad een goede hondenshampoo, die de specifieke zuurgraad van de hondenhuid respecteert.

Showklaar maken
Een goed verzorgde Longhaired Whippet is meestal showklaar. Soms wordt de hond nog gedoucht zodat hij fris ruikt. Hoewel de Longhaired Whippet zo natuurlijk mogelijk moet worden gepresenteerd, kan vooral de wintervacht van een reu soms zo weelderig zijn dat het de Whippet lijnen stoort in plaats van accentueert. Dan moet de vacht op de juiste plaatsen een beetje worden bijgewerkt.
Werk met een schaar de uitstekende haren onder de voet en aan de hak weg. Dun met een tandenschaar het teveel aan vacht op kroep en schoft uit. Steek met vingers of kam de bovenste laag haren omhoog en dun hieronder liggende haren uit, door steeds kleine beetjes met de haarrichting mee weg te knippen, zodat als de topharen weer goed liggen zij de geknipte haren bedekken. Gebruik deze schaar net zo om de buiklijn beter uit te laten komen. Laat dit de eerste keer door een kynologisch trimmer voordoen, want zichtbaar getrimde honden worden bestraft.

Vlooien

Bedenk dat de vlo een enorm aanpassingsvermogen heeft. Dit betekent dat de diersoort immuun wordt voor een bepaalde samenstelling van een anti-vlooienmiddel, waardoor men op zoek moet naar een middel met een andere samenstelling. Het lijkt wel dezelfde verloren wedstrijd die we lopen door teveel antibioticagebruik. De Longhaired Whippet heeft niet zoveel vacht en kan met een vlooienkam worden gecontroleerd. Gebruik pas een middel wanneer je enkele vlooien vindt en wacht tot je weer vlooien vindt in plaats van routinematig te blijven gebruiken. Behandel wel altijd alle honden (en katten) en het huis tegelijk. Het lijkt erop dat honden die vers voer eten minder snel vlooien hebben. Er zijn ook meer natuurlijke middelen, zoals amber of barnsteen, knoflook en tea tree oil, maar hiermee zijn de ervaringen wisselend.

teken

Voor de teek geldt ongeveer hetzelfde verhaal. Een teek brengt onder andere de ziekte van Lyme over. Een incidentele teek kan het beste worden verwijderd zodra hij wordt ontdekt, bijvoorbeeld door na een wandeling te controleren. De prettigste tekenverwijderaar is volgens ons het afgebeelde apparaatje van Otom. Hiermee haal je de teek weg zonder de hond pijn te doen en zonder risico voor een spuuginjectie van de teek. Als de hond bij elke wandeling meerdere teken oploopt, wordt het wel tijd voor een bestrijdingsmiddel. Wacht daarna gewoon weer tot je teken vindt in plaats van routinematig gif te blijven gebruiken.

wormen

Honden moeten worden ontwormd, waarmee en hoe vaak kunt u het best bepalen in overleg met uw dierenarts. Het is verstandig niet tegelijkertijd te ontwormen, ontvlooien en enten, omdat dit een forse belasting is voor de hond. De voor ontwormen veel gebruikte middelen op basis van ivermectine en ‘familie’ zijn ongeschikt voor veel Longhaired Whippets. Wat dan wel?

Breedspectrum middelen helpen tegen Rond- en Lintwormen.
Geschikt: Drontal Dog (niet bij honden < 2.5 kg), Dolthene en Vitaminthe.
Bij Milbemax moet goed op de dosering worden gelet. Twee van de vijf geteste volwassen Collies kregen bijwerkingen na overdosering. Het is niet getest op jongere honden.
Smalspectrum middelen helpen tegen een specifieke worm.
Geschikt: Banminth, Drontal Pup, Flubenol KH en Flubenol Speciaal.

vaccinatie

Volgens de laatste inzichten is het onverstandig elk jaar overal tegen te enten. Het blijft volgens dierenartsen belangrijk dat de hond volgens een terugkerend schema wordt geënt, meer hierover onder de link: Vaccinaties.

Ga terug naar het submenu onder de link: LHW
Ga terug naar het submenu onder de link: Gezondheid
Ga verder naar de link MDR1