Voeding

(Je bevindt je in het submenu van ‘LHW’, in het onderdeel ‘Gezondheid’)

In het algemeen verdraagt een Longhaired Whippet bijna elk voedsel. Zij kunnen eten als een wolf, maar ook heel kieskeurig zijn en zich uithongeren, om onze biefstuk te krijgen.

Verstandig voeren

Het makkelijkst is het voeren van brokken; je kan zonder moeite en kennis tot op de gram nauwkeurig ervoor zorgen dat de hond een complete maaltijd binnenkrijgt… Elk merk voldoet aan de hiervoor gestelde eisen. Waarom hoor je dan toch zoveel mensen zeggen dat het beter is zelf een verse complete maaltijd voor de hond te maken? Waarom raden zelfs hondenbrokkenfabrikanten bij problemen als huidjeuk, darminfecties enz. (een periode van) vers voer aan? Is het verstandig de honde elke dag hetzelfde te laten eten? Waarom is er tegenwoordig een brok voor elke leeftijd, activiteit, ras of ziekte? Er is veel informatie te vinden over de zin en onzin van brokken en vers voer. Dit is waar ik op uitkom:

Het spijsverteringsstelsel van zowel mens als hond is heel ingenieus in het gebruiken van wat er aan voeding binnenkomt om het lichaam draaiende te houden onder minder gunstige omstandigheden. Desondanks kan het niet alles opvangen: als we iets verkeerds eten worden we ziek; als we jarenlang verkeerd eten worden we chronisch ziek. We zijn het er over eens dat wij omnivoren verse groenten en fruit, zaden en noten, enz. nodig hebben om gezond te blijven. En onze honden dan?
Het spijsverteringskanaal van de hond is, zoals van alle carnivoren (vleeseters), relatief kort en gericht op het verteren en opnemen van vlees, vet en andere snel verteerbare ingrediënten. Het gebit is bedoeld om een prooidier met huid en haar te verslinden. Honden zijn opruimers, of het nu gaat om een ziek dier uit een elandenkudde of afval van menselijke consumptie. Zij kunnen wel tegen een stootje. Zij zijn echter geen omnivoor.

Vers

Vers voeren is niet eng, moeilijk, onhygiënisch, tijdrovend of duur. Onverteerbare, maar voor een goede spijsvertering onmisbare vezels als haar, veren, nagels, enz. worden in een vers dieet vervangen door plantaardige onverteerbare vezels, waar wij mensen minder moeite mee hebben om het te voeren. Betaalbaar (diepvries) vlees vind je bij slagers, in de dierenwinkel, de supermarkt en op internet. Dierenarts Tannetje Koning schreef een eenvoudig boek, met voorbeeldrecepten: “Voer voor carnivoren”, ISBN9059113543. Hierin staat ook hoe je een brokkenhond aan vers went.
Rauw voer is zo goed uit de darmen opneembaar, dat er weinig resten overblijven. Het geeft de hond een voldaan gevoel. De honden hebben sterke schone tanden, een gezonde glanzende vacht, een sterker immuunsysteem en zelfs minder snel vlooien. De hond kan zijn hele leven gevarieerd samengesteld rauw voer eten. Pups van drie weken eten gemalen vlees en knabbelen al aan een kippenvleugel. Zij groeien gelijkmatig op en worden snel zindelijk omdat de natuurlijke complete voeding hun systeem niet prikkelt of belast. Voor zieke en oude honden is vers voer licht verteerbaar, zelfs versterkend. Veel informatie is ook te vinden onder de link: Forum Rauw Voeren

Brokken

Hoe worden hondenbrokken gemaakt? Vaak zo goedkoop mogelijk! Het bestaat voor meer dan de helft uit granen, een vulmiddel dat de hond niet goed kan verteren. Vet is vet, ook afgewerkt frituurvet. Eiwit is eiwit, ook uit voor de hond minder goed afbreekbare bronnen zoals sojaschroot. ‘Met kip’ zegt meestal dat er zo’n 5 % kip inzit. Tijdens de verwerking gaat het laatste restje vitaminen en mineralen verloren, dat moet weer chemisch worden aangevuld, evenzo moet aan de smaak worden gewerkt. Ter conservering wordt veelal landbouwgif gebruikt. Om de verteerbaarheid te vergroten moet de brok worden geëxtrudeerd (‘gepoft’). Daarna wordt de brok getest op proefdieren, wat in sommige gevallen tot wantoestanden leidt. Lees voor meer informatie over de samenstelling van brokken het artikel op de link: Hondenbrok.
Het is een eentonig dieet en je kan niet zomaar op een ander merk of zelfs maar variant overstappen, omdat de darmen dat meestal niet aankunnen. Omdat de darmen het voer niet optimaal kunnen benutten, blijft er veel ontlasting over. Het hoogtepunt van de dag is in een paar tellen voorbij, het vult niet, maar ligt wel zwaar op de maag. Brokken zijn niet licht verteerbaar en de honden moeten meer water drinken. Hierdoor zal een pup zich vaker moeten ontlasten, of zijn spieren zo trainen om het op te houden, dat de rek er op oudere leeftijd uitgaat en hij eerder onzindelijk wordt. Pups groeien sneller en onregelmatiger op en kennen soms groeipijnen. De honden hebben sneller tandaanslag, met bijbehorende stinkende adem, voedselallergie of suikerziekte, en een schilferige jeukende huid en vlooien.

Premium merken brokken gebruiken vaak meer voor de hond geschikte ingrediënten, soms zelfs van biologische oorsprong; vlees is hoofdzaak, granen zijn bijzaak. Eventueel wordt de brok gewoon geperst, gedroogd of gebakken. Honden op premiumvoer hebben minder ontlasting en huidproblemen. Als je wil weten wat dit betekent voor de verteerbaarheid kun je twee bekertjes vullen met eenzelfde oplossing van water, azijn en zout, en in de een 5 gram geperste brok laten oplossen en in de ander 5 gram geëxtrudeerde brok. Geperste brok lost sneller op en is lichter verteerbaar.
Onze honden krijgen voornamelijk vers voer. Daarnaast krijgen zij hondenkoekjes, zelfgemaakt of uit de winkel, varkensoren, gedroogde pens enz. En een zorgvuldig uitgekozen premium merk brokken, voor als ik eens vergeet het vlees uit de diepvries te halen, of wanneer ze niet thuis kunnen eten.

Ga terug naar het submenu onder de link: LHW
Ga terug naar het submenu onder de link: Gezondheid
Ga verder naar de link: Verzorging