Walter Wheeler

(Je bevindt je in het submenu van ‘LHW’, in een onderdeel van ‘Geschiedenis’)

Longhaired Whippet liefhebbers danken Walter Wheeler voor alles wat hij voor dit geweldig lieve, gezonde en sierlijke ras heeft gedaan en de LWA, die het ras onder aandacht van het publiek wist te brengen. Wie was Walter Wheeler en wat zegt hij over het ras?

Tot de Tweede Wereldoorlog

Walter Wheeler werd in 1924 in Houston in Amerika geboren in een muzikale familie. Al toen hij zes was leerde hij cello spelen en kreeg dansles. Gedurende zijn jaren op de lagere school hield hij pluimvee en andere huisdieren en kweekte rozen. Toen hij dertien was begon hij Terriërs te fokken en trad al professioneel op in een trio met zijn moeder, concertpianiste, en broer, violist. Toen hij zestien was fokte hij zijn eerste nest Shetland Sheepdogs, waaruit een teefje Top Sheltie Show werd.

Na de Tweede Wereldoorlog

Vanwege de Tweede Wereldoorlog moest hij in 1943 al zijn achttien honden verkopen. In 1950 verliet hij de Harvard University. De volgende drie en dertig jaar gaf hij op de high school les in Kunst, Muziek, Spreekvaardigheid, Schrijfvaardigheid, Engelse literatuur, Spaans, Frans en Godsdienst. Tussendoor richtte hij de Massachusetts Camellia Society op. Pas toen hij in 2003 negenenzeventig werd, stopte Walter Wheeler met fokken en cello spelen, en met schrijven en illustreren.

Whippets

 Walter Wheeler zag in de jaren ‘50 in de Stoney Meadows Kennel een Whippet pup met langere vacht en raakte geïnteresseerd in het terugfokken van de langharige Whippet. Daarom begon hij in 1958 zijn bij de American Kennel Club (AKC) ingeschreven Windsprite Kennel en werd grondlegger van het ras. Wheeler was op de hoogte van de geschiedenis van de Whippet en de ruwharige variant en putte terugfokmateriaal uit deze genenpool. Engels Kampioen Hillgarth Shot Silk of Pennyworth, geboren in 1955, Top Engelse Show teef in 1957, droeg het recessieve langhaar gen en moest worden getrimd om te kwalificeren voor de Amerikaanse titel, want ze had ‘de manen van een leeuw en de staart van een eekhoorn’. Zij werd de stammoeder van zijn kennel.

Longhaired Whippet

Wheeler gebruikte soms hele nesten om verder te fokken. Door intensieve inteelt in de begintijd kwam het langhaar weer tot ontwikkeling. Ook kwamen er niet-Whippet trekjes naar voren; bewijs dat bij het ontstaan van de Britse Whippet andere rassen of typen waren ingefokt. Tegen 1981 had hij voldoende goede honden om het ras voor te stellen en schreef er een eerste artikel over voor The Whippet Magazine. In 1982 stichtte hij de Longhaired Whippet Association (LWA) en in 1986 werd de rasstandaard opgesteld.
Wheeler fokte al die jaren succesvol Longhaired Whippets en Whippets, wat de Whippet mensen verafschuwden. Ooit heeft hij een echte Longhaired Whippet reu geschoren, als Whippet geshowd en ermee gewonnen. Zo vermeldt de Sighthound Review Mag. Nov-Dec 1984 over de reu Windsprite Autumn Laughter, waarvan hij fokker-eigenaar was: “Volledig ongetrimd geschowd; moet een raszuivere zijn”. In januari 2008 herzag de Whippet club daarom de standaard. Over de vacht schrijft men nu: ‘kort, dicht, glad en van stevige textuur. Elke andere vacht wordt gediskwalificeerd’.

Het ras is zeer gezond en de intensieve inteelt van de eerste jaren heeft tot nu toe geen hieraan gerelateerde problemen opgeleverd. Tot op heden wordt soms Whippet ingekruist om de fokbasis en genenpool te verbreden en zo de jarenlange inteelt te compenseren; hierdoor komt het ras nog niet in aanmerking voor erkenning. Daarnaast creëerde Wheeler de Miniature Longhaired Whippet, een nog zeldzamere verschijning. Helaas heeft hij zijn fokaantekeningen met zich het graf ingenomen…

Ga terug naar het submenu onder de link: LHW
Ga terug naar het submenu onder de link: Geschiedenis
Ga verder naar: Controverse