Vachtkwaliteiten

(Je bevindt je in het submenu van ‘LHW’, in een onderdeel van ‘Geschiedenis’)

Zeldzaam

Als alle onder de link: raswording genoemde diverse vachten al voor 1890 in de ‘middenslag windhond’ ofwel ‘Whippet’ genenpool terecht kwamen, kunnen zij, afhankelijk van de wijze van vererving en selectiemogelijkheden, nog in het ras aanwezig zijn. Feit is, dat deze vacht zo zeldzaam was dat hij niet in de rasstandaard werd opgenomen, en dat de ruwharige Whippet rond 1940 uitstierf; omdat ruwhaar dominant is over korthaar was de selectie snel gebeurd.

Lang haar hindert

Lang haar past niet goed bij de taak van de Whippet: rennen. Hignett: “Een dikkere vacht beschermt weliswaar tegen verwondingen en weersinvloeden, maar een langharige vacht hindert de snelheid, omdat deze teveel wind vangt. Dat kan de beslissende factor zijn, die overwinning of nederlaag in een fractie van een seconde bepaalt”. Wheeler: “Daarom werden langharige whippets meestal als gezelschapshond gehouden door rijke families, tot het aanbreken van de Amerikaanse Grote Depressie” (1930).

  
Afghaanse windhonden laten zien dat de hoeveelheid vacht belangrijk is bij het rennen.

vachttypen en variatie in haarlengte

Bedenk eens, dat de eerste honden, afhankelijk van het klimaat waarin zij leefden, een kortere of langere stokharige (wolven)vacht hadden, terwijl er nu daarnaast (door selectie) zoveel vachttypen bestaan. Dit moet allemaal al eeuwen in het genetisch materiaal aanwezig zijn geweest! Vergelijkbare ontwikkelingen bij dieren die de westerse mens pas kort als huisdier houdt: langharige goudhamster, Lunkarya cavia, Skinny cavia, Frisé kanarie.
Naast vachttype bestaat vachtlengte, zoals je bijv. ziet bij de wisseling van de seizoenen. De haarlengte toont  zijn invloed bijv.bij sommige gladharige Whippets met tot 2,5 cm lange haren aan staart en broek, nek, rug en borst. In 1964 schreef Daglish: ”Soms heeft de Whippetvacht de neiging iets langer en grover te worden dan zou moeten, vooral aan de staart. Dit kan in zekere mate worden gecorrigeerd door borstelen en trimmen, maar het probleem is genetisch en kan worden overwonnen door selectief fokken”.

Selectief

Sindsdien weten wij meer over genetica door DNA technieken. In 2006 publiceerde de International Society for Animal Genetics een onderzoek dat zich concentreerde op het FGF5 gen, dat bij honden de vachtgroei controleert en bepaalt. Hiervoor is DNA van verschillende rassen onderzocht. Het bleek dat minstens twee belangrijke genen inwerken op de haarlengte en samen met andere genen de variatie in haarlengte bepalen.
Veel rassen waarvan men veronderstelde dat zij zuiver kortharig (code LL) zijn, bleken het gen voor langhaar (code ll) te dragen – genoeg (code Ll) exemplaren van zo’n ras om in de studie te worden opgemerkt. Dit gen is recessief en kan generaties lang niet tot uiting komen, of niet opvallen doordat de vacht slechts weinig langer is dan normaal, door inwerking van andere haarlengte bepalende genen. Een DNA test biedt uitkomst. Een  Longhaired Whippet heeft zowel ‘korte’ als lange haren… bevedering, zoals een Saluki.

Ter illustratie:


Kortharige Portugese Podengo Kampioenen in Pequeno en Medio

Basset Hound: Ontstaan uit o.a. Bloedhond, Basset Artésien Normand en Clumber Spaniel, beschrijft een artikel in het Nederlandse Kynologische tijdschrift Onze Hond. In de standaard: Vacht en beharing glad, kort en dicht zonder fijn te zijn. Het algehele aanzicht van de vacht is glad en vrij van pluimen. Een langharige zachte gepluimde vacht is zeer ongewenst.


Ga terug naar het submenu onder de link:
LHW
Ga terug naar het submenu onder de link: Geschiedenis
Ga verder naar: Walter Wheeler