Raswording

(Je bevindt je in het submenu van ‘LHW’, in een onderdeel van ‘Geschiedenis’)

Literatuur

Wie de geschiedenis van de Langhaar Whippet wil kennen, moet beginnen in de tijd dat het zich nog als één rastype met de Whippet ontwikkelde. Het volgende is een samenvatting van wat hierover is geschreven in:

The Whippet and Racedog                      Freeman Lloyd                                        1894
The New Book of the Dog                       Robert Leighton                                      1906
Les Whippets – Animaux de Sport        Jacques Boulenger                                 1912
Das Große Windhunderbe                      Kynos Verlag                                           1930
Whippets                                                   Fitch Daglish                                            1964
The Heritage of Dogs                              David Hancock                                         1990
A Celebration of Rare Breeds                Cathy Flamholz, Vol. II Ch. 24              1991

Kleine greyhound

De Engelse Whippet is bedoeld als een verkleining van de grote maat greyhound, waarschijnlijk gefokt met behulp van kleinere honden als Europese kleine maten greyhounds (ook wat nu bekend is als Italiaanse Windhond) en Britse terriërs, herders en spaniëls.

Boulenger:

“Het ontstaan van de whippet, ook wel rag dog of snap dog, is niet echt duidelijk. Het zou een kleine greyhound zijn, maar herinnert ook aan de terriër. Uit documenten is duidelijk dat voor de whippet onder andere greyhound typen en terriër typen zijn gekruist. En in Frankrijk bestond al veel eerder de ‘levron’, een van de drie maten greyhounds. Tussen 1845 en 1870 begon de raswording van de whippet. Aan het eind van die periode begon het ras duidelijke vormen aan te nemen en in 1892 opende de (Britse) Kennel Club (KC) het stamboek.
De Whippet wordt weinig geshowd, maar er wordt veel mee gerend.
Aan renwedstrijden doen veel (stamboomloze) honden mee die minder aan de greyhound doen denken en meer aan de deerhound, de bulterriër en zelfs de collie. Omdat maten, gewichten en vachten zoveel verschillen, worden voor deze wedstrijden handicaps bepaald. Zoals in het verleden doggen werden ingekruist om de volharding en beet van de greyhound te verbeteren, zal men om dezelfde reden ook nog wel terriër in de whippet blijven kruisen. Op de show winnen de kleine greyhounds met kort geplukte vacht, met een maat van 40 tot 50 cm en een gewicht van 8 tot 12 kg.”

Show

De eerste showhonden waren renhonden die niet snel genoeg waren. De Britse Whippet Club werd in 1891 opgericht en erkende de korthaar en de ruwhaar. In 1894 schreef Lloyd: “Voor de sportwhippet verkies ik een ruwharige, dikke en harde vacht. Ik vind hen beter geschikt omdat zij feller zijn en de weersomstandigheden beter aankunnen terwijl de korthaar ’s winters een jas nodig heeft en ‘s zomers een parasol. Voor de show maken de ruwharen geen kans omdat de keurmeesters liever kortharen zien.”  Ook in 1894 schreef de eigenaar van de in 1889 geboren Kampioen Zuber in de Crufts catalogus: “Zijn vacht is opmerkelijk fijn en niet in het minst ‘broken’ “(deze term gebruikt men bij bijvoorbeeld Jack Russells met een natuurlijk korte, ruwharige vacht) zoals bij de meeste Whippets. De standaard werd na enkele jaren herzien en erkende alleen nog de korthaar.

Voorbeelden van Whippets uit The Whippet Archives met iets langere haren aan staart, broek of hals:

Amerika

Buiten Groot Brittannië was de Whippet populair in o.a. Amerika en Duitsland. De Amerikaanse rasvereniging werd zelfs drie jaar eerder opgericht dan de Engelse, namelijk in 1888. In januari 2008 herzag men (vanwege de opkomst van de Longhaired Whippet) de standaard. Over de vacht schrijft men nu: ‘kort, dicht, glad en van stevige textuur. Elke andere vacht wordt gediskwalificeerd’.

Duitsland

In 1930 werd in Das Große Windhunderbe vermeld: “Ik ben getuige geweest van de stijgende populariteit van de Whippet en herinner mij nog levendig dat rond 1890 op de hondenraces en konijnenhetzen die regelmatig op de zaterdagmiddag in de regio werden gehouden vaak de meest opmerkelijke ras kruisingen, kleur- en vacht variëteiten hun opwachting maakten. Gladharig, langharig, ruwharig, ‘zottelhaarig’ (soort ruwhaar met ondervacht), zijdeharig, gegolfd harig en zelfs krulharig zoals bij de Curly Coated Retriever; variërend in maat van Fox Terriër tot Airedale Terriër, maar altijd met de gespierde karakteristieke achterhand van de Britse Greyhound, de gewelfde lendenpartij en bevedering.”

Warrig uiterlijk

In 1906 schreef Hignett: “Vroeger bestonden er twee variëteiten van de Whippet, lang en korthaar, maar de eerste zie je maar zelden, noch op exposities, noch op renwedstrijden. In feite zou een langharige hond geen kans maken een showprijs te winnen omdat zijn warrige uiterlijk zijn sierlijke belijning verstoort.” Wij moeten hierbij bedenken dat de spaarzame ruwharige vacht van een kruising tussen een korthaar Whippet en een ruwhaar Terriër niet de lange warrige vacht geeft die Hignett beschrijft, maar een ‘broken’. In de New English Dictionary on Historical Principles, Vol. W 1921 – 1928  staat niet voor niets: “Whippet, een hond gefokt uit een greyhound en een spaniël.” We bekijken eerst de ruwhaar.

Ruwhaar

Ruwharige Whippets hadden meestal niet veel vacht, wat ook wel ‘broken’ heet. De FCI voerde tot 1960 een apart stamboek voor ruwharige Whippets. Hen showen had weinig zin, maar zij waren wel populair op de renbaan. Als gevolg van de Grote Depressie stierven deze lijnen tegen 1940 uit. In een artikel in de Kennel Review besprak Whippet fokker Christine Cormany de ruwhaar Whippets uit de kennel van haar vader James Young. Zij vertelde dat deze ruwharen meestal wonnen van de kortharen. Een van de beste honden was een teef uit de Kerry lijn van 6.5 kg, die in drie jaar achtenvijftig van de zestig wedstrijden die zij liep, won.

Voorbeelden van ruwharen uit The Whippet Archives.
  
De links afgebeelde ruwhaar reu Arroyo Benjarry geboren 22 maart 1922 in Groot Brittannië, werd door Freeman Ford voor 1.500.00 $!! in Amerika geïmporteerd.

Ga terug naar het submenu onder de link: LHW
Ga terug naar het submenu onder de link: Geschiedenis
Ga verder naar: Vachtkwaliteit