Alternatief

Asiel en rescue, herplaatser

Dit werkt niet veel anders dan bij fokkers, ook hier zit regelmatig kaf tussen het koren. Zorg ook hier dat je geen fout systeem in stand houdt. Zorg dat je zoveel mogelijk van de organisatie, de hond, zijn verleden en de reden tot herplaatsing weet. Controleer alle gegevens; je zult niet de eerste zijn die een gestolen hond koopt, of die niet juist wordt voorgelicht over eventuele mankementen. Buitenlandertjes zijn het anders gewend dan het Nederlandse keurslijf. Wanneer je gedragsproblemen verwacht of ontdekt, schakel dan een hondengedragstherapeut in. Kies er een die werkt met een methode die bij jullie past, dat vergroot de kans op volhouden van de therapie en dus succes.

Ongeacht of je een ‘schattig’ pupje of een ‘schuchtere’ herplaatser kiest, beiden vragen je toewijding en zullen je de komende tijd handenvol werk geven.

Soms is het wenselijker een volwassen of zelfs echt oude hond een gouden mandje te geven. Immers, als ‘baasje’ de hond niet mag meenemen naar een verzorgingshuis, kun je de hond niet met de huisraad opruimen! Of je zult maar als zwervertje zijn gevangen en naar een lokale shelter gebracht, waar je inmiddels al jaren verblijft, terwijl vele jongeren puur door hun leeftijd wel een mandje vonden!

Sytske Nijkamp helpt als particulier al jaren een Portugees asiel en zoekt juist voor deze honden, die het in de shelter niet goed redden, liefdevolle mensen. Ze haalt telkens een paar op en vangt ze tijdelijk op in huis, op hun weg naar een Eigen Mens en Mand. Deze honden worden uitstekend begeleid, en evt. dierenartskosten worden vaak gesponsord! Zie onder links: Gouden Mand gezocht.