Pups

Omdat onze pups mettertijd een levenslange vriendschap met nieuwe mensen zullen aangaan, vinden wij het belangrijk dat geïnteresseerden weten wat wij voor onze pups doen en wat wij van geïnteresseerden verwachten; dat lees je hieronder. Daarnaast helpen wij jou jouw verwachtingen te formuleren ten aanzien van de fokker waar jij jouw hond zou willen halen onder de link: Welke fokker? Wij stellen onze pups voor onder de link: Verwacht/Geboren en laten je zien hoe het met hen gaat onder de link: Voorgaande nesten.

Wanneer je belangstelling hebt voor een pup, en je kunt je vinden in onze verwachtingen, nodigen wij jou uit contact met ons op te nemen via de link: Contact. Wanneer wij je lang op een pup moeten laten wachten, kunnen wij doorverwijzen naar betrouwbare fokkers, waar wij zelf ook van zouden kopen, en die wellicht eerder een pup voor je hebben.

Wat wij onze pups en hun mensen meegeven

Een goede basis

Onze honden vormen een roedel, waar wij mee samenleven. De pups worden in huiselijke kring grootgebracht. De eerste weken vinden wij rust heel belangrijk; als ze ouder worden komt het accent meer en meer op socialisatie te liggen. Bij de opvoeding speelt de moeder een grote rol, maar ook de rest van de roedel en nestgenootjes. De honden krijgen dagelijks kansen te voelen, proeven, ruiken, horen en zien.

Stimuleren

Wij werken met de Battaglia methode, ook Super Puppy Programma genoemd. Battaglia ontdekte dat een milde vorm van stress voldoende is om hormonale systemen, adrenaline en hersenfuncties te stimuleren. Het beste is in de periode van de derde tot de zestiende dag dagelijks vijf speciale, kleine oefeningen met de pup te doen. Dit versterkt de lichamelijke en geestelijke weerbaarheid; de pups worden zelfzekerder, actiever en kunnen beter problemen oplossen.

Socialiseren

Wij proberen de pups in zoveel mogelijk situaties positieve indrukken op te laten doen. Wanneer zij naar hun nieuwe huis gaan, kennen zij halsband en riem, de bench en de auto, de natuur en het weer, mensen en dieren in soorten en maten… Honden kunnen leren van één (slechte) ervaring, maar moeten het net als mensen vooral hebben van herhaling. Socialisatie is dus een voortdurend proces, dat zijn nieuwe mensen een heel hondenleven lang moeten begeleiden.

Samen beslissen

Omdat de puppyperiode al druk genoeg is, vinden wij het prettig potentiële pupkopers al voor die tijd eens te hebben ontmoet, zodat zij zich een beter beeld kunnen vormen van of en hoe een Longhaired Whippet hun leven zou verrijken. Wij, fokkers, en de pupkopers moeten met elkaar in zee willen. Vanaf dat de pups drie weken oud zijn mogen pupkopers op afspraak een aantal keren komen kijken en meehelpen met de socialisatie. Je kunt dan je voorkeur uitspreken voor een reu of teef en voor een individuele pup. Wij laten een gedragsdeskundige een puppytest afnemen als de pups zeven weken zijn. De definitieve beslissing welke pup naar welke koper gaat, wordt een combinatie van wat wij hebben gezien bij de pups en de gezinnen, het oordeel van de tester en de voorkeur van de pupkopers.

Compleet

De pups worden gechipt afgegeven en hebben ieder een bijbehorende koopovereenkomst, stamboom, MDR1 uitslag en hondenpaspoort. In het hondenpaspoort zijn opgenomen de gezondheidsverklaring van de dierenarts en data van puppyenting en wormkuren. Afhankelijk van kennis en wensen van puppykopers en de uitslag van de puppytest geven wij opvoedingsadviezen mee.

En verder

Als pupkoper krijg je de verantwoordelijkheid voor het welzijn van een hond, die door ons toedoen op Aarde is gezet. Wij vinden dat dit ons niet van alle verantwoordelijkheid voor zijn welzijn ontslaat. Daarom geven wij pupkopers graag back-up bij eventuele vragen of als er problemen ontstaan. Wij vinden het daarnaast gewoon leuk te horen hoe het met de hond gaat. Ook zien wij graag foto’s.

Wat voor een mens wensen wij voor onze pup?

Wij doen ons best onze met zorg en liefde gefokte dieren zorgvuldig te plaatsen en hebben verwachtingen van onze puppykopers. Wij vinden het belangrijk dat zij zich goed hebben geïnformeerd over de wensen van het ras. Dat zij er alles aan doen om onze ‘wolfjes’ zich thuis te laten voelen in onze drukke, flitsende, lawaaierige mensenmaatschappij vol geuren en onbegrijpelijke regels en gelukkig te houden. Te beginnen bij het verdienen van het leiderschap door honds duidelijk te zijn, betrouwbaar, consequent, kalm en liefdevol. Door de hond te wennen en gewend te houden aan alle facetten van het dagelijks leven. En door hem geestelijk te stimuleren en dingen met hem te ondernemen, en zo de onderlinge band nog te versterken. Wij verwachten dat zij hun hond goed verzorgen en tijdig naar de dierenarts gaan. Dat zij contact met ons opnemen bij vragen of problemen waarbij wij hen voor het welzijn van de hond met raad en daad terzijde zullen staan. Wij vragen onze puppymensen een contract te tekenen.

         

Geïnteresseerd?

Een goede koper informeert zich over eventuele gedrags- of gezondheidsproblemen in het ras en wacht liever op een zorgvuldig gefokte hond van een fokker die zijn vertrouwen verdient.

Goed voorbereid

Zorg dat je weet waar je aan begint. Lees de rasstandaard, weet welke rasspecifieke problemen er zijn, kijk op een clubmatch of bij een fokker of het ras je bevalt. Maak een lijstje met vragen die je de fokker wilt stellen.

Een goede fokker weet praktisch alles van zijn ras en verkoopt geen pup aan mensen die hun hond wegdoen als hij niet bij de nieuwe bank kleurt of ziek wordt. Het is niet perse een grote fokker met rijen bekers, en kampioenen waar hij verder niet al teveel om geeft. Het kan juist de kleine hobbyfokker zijn, met minder kampioenen, maar veel kennis van het ras en liefde voor de hond. Hoe maak je praktisch het onderscheid? Lees verder onder de link: Welke fokker?

De Longhaired Whippet is geen FCI erkend ras en zul je niet vinden op een hondenshow. Toch zal een goede fokker via clubmatches enz. zorgen voor een objectief oordeel over de kwaliteit van zijn hond en pupkopers vragen dat ook te doen met hun hond. Zo weet hij waar hij bij de fok extra op kan letten zodat hij het ras in elk geval geen schade toebrengt, liefst zelfs verbetert. Daarbij hoort het testen op rasgebonden ziekten, en het openbaar maken van een gezondheidsprobleem van zijn hond.

In het ras zijn geen speciale show- of werklijnen, maar je kunt wel aangeven wat je zoekt in een hond en de fokker zal daar rekening mee proberen te houden. De meeste mensen willen een gezonde, goed gesocialiseerde gezinshond, die zo’n veertien jaar meegaat. Of de hond zijn oren of staart fout draagt of iets te groot of te klein is, is dan niet zo belangrijk.

Ga naar de link: Verwacht/Geboren
Ga naar de link: Voorgaande nesten
Ga naar de link: Welke fokker?