Pups

Goed voorbereid…

Een goede koper heeft zorgvuldig afgewogen of hij/zij een hond een lang en gelukkig hondenleven kan geven.  Informeert zich over eventuele gedrags- of gezondheidsproblemen in het ras en wacht liever op een zorgvuldig gefokte hond van een fokker die zijn vertrouwen verdient.

Zorg dat je weet waar je aan begint. Lees de rasstandaard, weet welke rasspecifieke problemen er zijn, kijk op een ras evenement of bij een fokker of het ras je bevalt. Zoek niet naar een hond, maar naar een goede fokker. Maak een lijstje met vragen die je de fokker wilt stellen.

Een goede fokker weet praktisch alles van zijn ras en verkoopt geen pup aan mensen die hun hond wegdoen als het vakantie wordt, hij niet bij de nieuwe bank kleurt of (iemand) ziek wordt. Het is niet perse een grote fokker met rijen bekers, en kampioenen waar hij verder niet al teveel om geeft. Het kan juist de kleine hobbyfokker zijn, met minder kampioenen, maar veel kennis van het ras en liefde voor de hond. Hoe maak je praktisch het onderscheid? Kijk eens bij waar vind je jouw toekomstige hond.

De Longhaired Whippet ofwel Windsprite is geen FCI erkend ras en zul je niet vinden op een doorsnee hondenshow. Toch zal een goede fokker via clubmatches enz. zorgen voor een objectief oordeel over de kwaliteit van zijn hond en puppymensen vragen dat ook te doen met hun hond. Zo weet hij waar hij bij de fok extra op kan letten zodat hij het ras in elk geval geen schade toebrengt, liefst zelfs verbetert. Daarbij hoort het testen op rasgebonden ziekten, en het openbaar maken van een gezondheidsprobleem van zijn hond. In een aantal (Duitstalige) landen kun je de Longhaired Whippet ofwel Windsprite showen als Silken Windsprite.

In het ras zijn geen speciale show- of werklijnen, maar je kunt wel aangeven wat je zoekt in een hond en de fokker zal daar rekening mee proberen te houden. De meeste mensen willen een gezonde, goed gesocialiseerde gezinshond, die zo’n veertien jaar meegaat. Of de hond zijn oren of staart fout draagt of iets te groot of te klein is, is dan niet zo belangrijk. 

Wanneer je belangstelling hebt voor een pup, en je kunt je vinden in onze verwachtingen, nodigen wij jou uit contact met ons op te nemen via de Colofon.

Wat voor een mens wensen wij voor onze pup?

Onze pups gaan een levenslange vriendschap met hun nieuwe mensen aan, immers alle honden zijn afhankelijk van hun mensen en moeten op hun kunnen rekenen. Wij doen ons best onze met zorg en liefde gefokte dieren zorgvuldig te plaatsen en hebben hoge verwachtingen van onze puppymensen!

Wij vinden het belangrijk
– dat puppymensen hun pup zien als volwaardig lid van het gezin.
– dat zij als coach het volle vertrouwen van de hond weten te verdienen door op zijn honds duidelijk te zijn, betrouwbaar, consequent, kalm en liefdevol.
– dat zij er alles aan doen om onze ‘wolfjes’ zich thuis te laten voelen in onze drukke, flitsende, lawaaierige mensenmaatschappij vol geuren en on-hondse onbegrijpelijke regels, en gelukkig te houden.
– dat zij de hond wennen en gewend houden aan alle facetten van het dagelijks leven, en waar nodig beschermen (door hun lichte bouw en dunne vel zijn windhonden in contact met ‘flinkere’ honden blessuregevoelig).
– dat zij zich goed hebben geïnformeerd over de wensen van het ras en daaraan tegemoet zullen komen.
– dat zij de hond geestelijk stimuleren en dingen ondernemen, die passen bij de aard van het ras en zo de onderlinge band nog versterken.
– dat zij de hond goed verzorgen en tijdig naar de dierenarts gaan.
– dat zij contact met ons opnemen bij vragen of problemen waarbij wij hen voor het welzijn van de hond met raad en daad terzijde zullen staan.
– dat zij ons contract tekenen en naleven.

Wat wij onze pups en hun mensen meegeven

Een goede basis

Onze honden vormen een roedel, waar wij mee samenleven. De pups worden in huiselijke kring grootgebracht. De eerste weken vinden wij rust heel belangrijk; als ze ouder worden komt het accent meer en meer op socialisatie te liggen. Bij de opvoeding speelt de moeder een grote rol, maar ook de rest van de roedel en nestgenootjes. dat is heel belangrijk voor het ontwikkelen van een ‘zachte bek’ (beheerst bijten), wat ze moeten leren als ze tussen de 5 en 8 weken zijn. De honden krijgen dagelijks kansen te ontdekken, leren, spelen, voelen, proeven, ruiken, horen en zien.

Socialiseren en habitueren

Wij proberen de pups in zoveel mogelijk bij hun leeftijd passende situaties positieve indrukken op te laten doen. Wanneer zij naar hun nieuwe huis gaan, kennen zij halsband en riem, de bench en de auto, de natuur en het weer, mensen en dieren in soorten en maten… Honden kunnen leren van één (slechte!) ervaring, maar moeten het net als mensen vooral hebben van herhaling. Socialisatie en habituatie zijn dus voortdurende processen, die zijn nieuwe mensen een heel hondenleven lang moeten begeleiden.

Samen beslissen

Wij vinden het prettig potentiële puppymensen al eens te hebben ontmoet, zodat zij zich een beter beeld kunnen vormen van of en hoe een Longhaired Whippet hun leven zou verrijken. Wij fokkers, en de puppymensen moeten met elkaar in zee willen. Vanaf dat de pups 3-4 weken oud zijn, mogen puppymensen op afspraak een aantal keren komen kijken en meehelpen met de socialisatie. Je kunt dan je voorkeur uitspreken voor een reu of teef en voor een individuele pup. Wij laten een gedragsdeskundige een puppytest afnemen als de pups 6-7 weken zijn. De definitieve beslissing welke pup naar welke koper gaat, wordt een combinatie van wat wij hebben gezien bij de pups en de gezinnen, het oordeel van de tester en de voorkeur van de puppymensen.

Compleet

De pups worden gechipt afgegeven en hebben ieder een bijbehorende koopovereenkomst, stamboom, MDR1 en CEA uitslag en hondenpaspoort. In het hondenpaspoort zijn opgenomen de gezondheidsverklaring van de dierenarts en data van puppyenting en wormkuren. Afhankelijk van kennis en wensen van puppymensen en de uitslag van de puppytest geven wij opvoedingsadviezen mee.

En verder

Als puppymens krijg je de verantwoordelijkheid voor het welzijn van een hond, die door ons toedoen op Aarde is gezet. Wij vinden dat dit ons niet van alle verantwoordelijkheid voor zijn welzijn ontslaat. Daarom geven wij puppymensen graag back-up bij eventuele vragen of als er problemen ontstaan. Wij vinden het daarnaast gewoon leuk te horen hoe het met de hond gaat. Ook zien wij graag foto’s.