Fokken

FOKDOEL

 

Idealen

Ons doel is zo goed mogelijk te fokken en de pups te plaatsen bij mensen die hen ten volle weten te waarderen. Dat betekent voor ons, dat wij niet een specifiek doel hebben, bijvoorbeeld de mooiste hond te fokken. Het hele plaatje moet kloppen; wij proberen zoveel mogelijk het ideaal voor het karakter, de gezondheid, de standaard en functionaliteit te benaderen.

Wij fokken niet voor ‘meer van hetzelfde’, maar willen dat de genen van kwalitatief goede dieren in een niet versmallende genenpool bewaard blijven. Je kunt niet zomaar de ‘beste’ hond kopen, laten dekken door de ‘beste’ hond en daar de ‘beste’ pups van krijgen. Zo versmalt de genenpool altijd, met alle nadelige gevolgen van dien! Moeder natuur kan een (onaangename) verrassing in petto hebben. Wij zijn niet zo verwaand dat wij denken het ras wel even te verbeteren, maar doen naar eer en geweten een poging, het ras in elk geval geen schade toe te brengen.

Karakter

Onze pups moeten in elk geval goed gezelschap zijn, die hun leven lang geliefd worden door hun mensen en niet door hen gemist willen worden. Zo’n hond vergeef je een schoonheidsfoutje of ouderdomskwaaltje… Natuurlijk hopen wij dat zij met hun mensen naar de renbaan mogen, of naar behendigheid, of noem maar op. Maar wat verder ook de functie is van een hond, hij is het gelukkigst wanneer zijn mensen van hem houden. Wat heb je aan een dier waarmee het onplezierig samenleven is, of die zichzelf in de weg zit?

Ook een Longhaired Whippet moet worden gefokt uit karaktervolle ouders en al bij de fokker worden gesocialiseerd. De eigenaar moet de verdere socialisatie en opvoeding op zich nemen op een voor de hond begrijpelijke, betrouwbare en liefdevolle wijze. Dat zal bij dit ras weinig problemen geven. Afhankelijk van wat een Longhaired Whippet (niet) heeft meegemaakt, kan hij meer of minder moeite hebben vertrouwen in bijvoorbeeld de mens te (her)stellen.

Gezondheid

Voor de toekomst van het ras en voor een gelukkig leven van de hond fokken wij alleen met gezonde dieren; wij zullen nooit willens en wetens fokken met mindere dieren. De Longhaired Whippet kent maar weinig gezondheidsproblemen, eigenlijk alleen MDR1, laten we dat zo houden! Wij zullen om de genenpool niet nu al te versmallen ook met MDR1 dragers fokken, maar alleen als de partner MDR1 vrij is.

Ook komen soms CEA (een oogprobleem), hartziekten, rugproblemen en (aan de kleur wit gebonden) doofheid voor. Mocht zich een wellicht erfelijk probleem voordoen, dan zullen wij de club en onze puppyeigenaren daarvan op de hoogte stellen en in overleg de hond uit de fok terugtrekken. Wij volgen op de voet of dit zich in ons ras ook openbaart.

Rasstandaard

Wij letten op het juiste type zoals de standaard voorschrijft. De Longhaired Whippet is een racehond, heeft daar de bouw naar, en moet dus ook goed kunnen bewegen. Wij waarderen de mening van andere fokkers en keurmeesters over onze honden en vragen daarnaar voor we met hen fokken. Wij vinden het ook belangrijk samen met anderen het welzijn van de honden en de belangen van het ras te verdedigen, of het nu gaat om het werken naar een brede gezonde genenpool, of het organiseren van activiteiten waarbij de hond zijn hart kan ophalen.

Veelzijdigheid

Het moet er allemaal inzitten, anders kun je het er niet uithalen. Longhaired Whippets zijn actief maar zonder door te draaien van te veel of te weinig taken. In onze nesten vinden wij (ADL, autisme, diabetes en signaal) assistentiehonden, AAI en reddingshonden, honden die plezier beleven aan renbaan, coursing, behendigheid en trick training, en relaxed op de bank of in de zon liggen. Hun aanleg kan uiteraard alleen tot bloei komen met de juiste training…