Gezondheid

(Je bevindt je in een submenu van ‘LHW’)

De Longhaired Whippet is een sterk en gezond ras dat makkelijk 14 jaar kan worden. Er zijn weinig erfelijke problemen. Specifiek voor het ras is MDR1, waar een apart stuk aan is gewijd. Verder vind je algemene informatie over opvoeding, voeding, verzorging, vaccinaties, CEA en castratie. Hieronder kun je lezen wat opvoeding en gezondheid met elkaar te maken hebben. Lees verder onder de volgende links:

 

Opvoeding

Een stressvol leven beïnvloedt de gezondheid. Hoe geef je een Longhaired Whippet een redelijk stressvrij leven?

Leren luisteren

Een Longhaired Whippet kan net zo goed luisteren als elke andere hond. Echter, sneller dan andere honden verliest hij het vertrouwen in zichzelf en zijn mens wanneer deze hem, al is het met de stem, geweld aandoet. Veel geduld, liefde en positieve training leiden tot een goede sterke band. Om te kunnen leren, moet voor elk wezen aan basisvoorwaarden worden voldaan. Je moet vertrouwen hebben in je (op)leider en de omgeving, en het moet iets opleveren: salaris, waardering, iets lekkers.
Elke hond heeft zijn hele leven basisopvoeding en socialisatie nodig; deze geef je thuis en later op de wandeling. Daarna kun je (als je dat wilt) je hond ‘kunstjes’ leren en opleiden voor bijv. behendigheid. Opvoedingsmethoden die uitgaan van positieve training zijn o.a. de Black Box methode en Clickertraining. Ook steeds meer hondenscholen gebruiken deze methoden.

Aanbevolen boeken:
De vrouw die naar honden luistert        Jan Fennell                     ISBN9789043903523
Begrijp ik mijn hond?                              Gaus/Gootjes                  ISBN9059561198
Spelenderwijs opvoeden van uw pup    Peter Beekman                ISBN9052661804
van Clicker tot gehoorzame hond          Dejong/Sannen               ISBN9058211509
Puppycursus                                              Gwen Bailey                     ISBN9059202996
Happy puppy? Happy dog!                      Pluijmakers/Appleby     abclinic.nl

Wanneer je de hulp of gezelligheid wenst van een hondenschool, ga dan bij diverse scholen kijken tijdens de trainingen. Kies niet automatisch de dichtstbijzijnde, want niet elke school traint zonder confrontaties en correcties. Welke rassen zie je er trainen en welke halsbanden worden er gebruikt? Hoe reageren de honden op de training en hoe reageren de instructeurs op jouw windhond? Windhonden hebben de reputatie dat ze niets kunnen leren, omdat ze zich niet zo laten drillen als een Herder of Retriever… Kies geen school of instructeur die dat denkt, of hen juist geheel over een kam scheert met zulke rassen. De eerste zal je geen belangstelling hebben , de tweede te ongeduldig zijn. Kies iemand die enthousiast en creatief  samen met de eigenaar kijkt wat voor zijn hond werkt.

(foto Magical Runner)

Samen gelukkig

Zonder aandacht van zijn mens kan de hond op de wandeling weinig anders dan zijn jachtdrift en zelfstandigheid voeden. De wandeling benadert de jacht, waarbij de leidende wolf / wilde hond besluit met zijn roedel een prooi te zoeken, maar deze niet altijd vindt. Wie is eigenlijk de leider? Laat de hond niet aan zijn lot over, maar maak van de wandeling ‘kwali-tijd’ door leuke opdrachtjes te verzinnen: ergens op klimmen, overheen springen, iets zoeken, enz. De hond leeft op wanneer hij samen met zijn mens iets kan ondernemen; balspelletjes, zoekspelletjes, hondensport… Jachtdrift is onuitroeibaar , maar de sterke band met zijn mens en de grote gehoorzaamheid, die zich door teamwerk ontwikkelen, kunnen het in betere banen leiden.
Hoewel de Longhaired Whippet  zich lang als een echte salonjonker kan gedragen, en lang tevreden lijkt met een blokje om aan de riem, is een zinvolle tijdsbesteding van grote waarde voor zijn geestelijk en lichamelijk welbevinden. Mee de kinderen uit school halen is beter dan op de bank blijven liggen; een uurtje behendigheid of een paar minuten op de renbaan maakt hem helemaal tevreden. Één ding: laat de hond nooit alleen achter bij een winkel; je loopt het risico dat iemand hem plaagt of meeneemt!

In goede banen

“Ik wou dat ik twee hondjes was, dan kon ik samen spelen”… De lievelingsbezigheid van een Longhaired Whippet is rennen, zodat de zuurstof je longen prikt en je hart in je borst bonkt. En werkelijk, niet-windhonden lijken wel stil te staan, houden dat rennen niet bij. Daarbij houden Longhaired Whippets van tegen elkaar aan liggen, en zijn daardoor in hun eentje erg eenzaam als iedereen weg is.
Omdat een Longhaired Whippet ook verslavend werkt, overwegen veel mensen een tweede erbij te nemen. Dat betekent dubbele vreugde en gelukkig niet altijd dubbel werk, maar als het om samen jagen gaat, kan het om méér dan het dubbele werk gaan… Beide honden moeten een goede band met hun mens hebben om hun mens in plaats van elkaar te volgen wanneer een van beiden wild ontdekt. Dat vraagt veel oplettendheid van hun mens, en zoeken naar veilige alternatieven.
Er is niets mooiers dan zorgeloos genieten van het hoogste plezier voor een Longhaired Whippet: rennen, al dan niet achter een ‘haas’ aan! Het meest voor de hand liggend is de renbaan of coursing. De mensen weten er precies hoe zij het jachtgedrag in veilige banen kunnen leiden. Zij weten welke enorme krachten een rennende windhond gebruikt en zorgen dat de kans op blessures zo klein mogelijk is. En wat denk je: hun mens staat als eerste bij de nephaas; dat is knap! Ook andere hondensporten met veel actie vinden ze geweldig!


(foto Magical Runner)

Ga terug naar het submenu onder de link: LHW
Ga verder naar de link: Voeding