Capaciteiten

Jachthond

Van oorsprong is de (Longhaired) Whippet een jachthond, gespecialiseerd in konijnen, die hij meestal op het oog ontdekt en dan op hoge snelheid achtervolgt, doodt en apporteert. Dit was een welkome aanvulling op het schrale menu van zijn eigenaar.

Racehond

Al snel ontwikkelde zich een volksvermaak. Men ving wilde konijnen en liet deze op een groot omheind veld los, gaf ze een voorsprong van vijftig meter en liet dan twee al klaarstaande whippets los. Er werd gewed welke whippet het konijn als eerste inhaalde en doodde. Deze bloedige sport werd gelukkig verboden en er ontstond een mildere vorm.

Op een groot veld werden vier rechte banen afgezet. Aan de ene kant van de baan stond de whippet eigenaar met een doek te zwaaien en zijn hond aan te moedigen. Aan de andere kant hield een hulp de hond vast, zodat de whippets tegelijk konden starten, welk moment werd aangegeven met een schot in de lucht. Voor een zo goed mogelijke start tilde men de hond aan nek en staart en gooide hem zover mogelijk in zijn baan, waarbij de werptechniek belangrijk was voor een juiste landing. Wanneer de whippet op volle vaart langs de doellijn kwam, werd hij afgeklokt. Hij greep de doek en werd daaraan in de lucht getild om af te remmen.

De gebruikelijke afstand was 200 yard, in 12 seconden af te leggen, en bracht de hond aan de grens van zijn mogelijkheden. De startpositie werd bepaald naar maat, gewicht, leeftijd, en eerder gewonnen wedstrijden. Er werden volgens een heel goed uitgewerkt systeem gewichthandicaps gegeven om de win-kans gelijk te houden. In plaats van de snelste hond won zo de beste hond.

Professioneel

Whippet rennen waren zeer geliefd en er werd om grof geld gewed. In tegenstelling tot een racepaard konden ook arme mensen een racehond hebben. Veel mijnarbeiders wilden dan ook een Whippet om het salaris aan te vullen en overleefden zo zware tijden.

Het gezin was zich ervan bewust dat hun hond hen zo kon helpen en hij werd dan ook goed behandeld en getraind. Een pup was meestal de hele dag in huis, waar moeder en kinderen zich liefdevol met hem bezighielden. Als vader na een lange werkdag thuiskwam, trainde hij de hond en ’s nachts sliep deze bij de kinderen onder de dekens.

Zij ontwikkelden zich tot professionele fokkers en trainers. Whippets werden gefokt uit racekampioenen en werden al in het nest op een race carrière voorbereid. Voor een goed getrainde Whippet bestond alleen het rennen, geen andere hond of zaak mocht hem daarvan afleiden, dus deze leerde hij ook niet kennen.

Antebellum’s Boynton (deknr. 3) rent met de Whippets mee

… en slaat geen slecht figuur! (C-klasse)

Training

De pup werd aangemoedigd doeken en papier te verscheuren, daarna er eerst naar toe te sprinten. Dit spelletje speelde de oudere hond nog hooguit twee keer per week, zodat hij er wild op bleef. Zij gingen dan letterlijk door het vuur voor deze prooi, ook omdat zij nooit werden onderdrukt of gestraft en dus geen vrees kenden. Zij wandelden gemuilkorfd en met een jas aan, en sommigen sliepen zelfs met een muilkorf om. Zij werden gewend aan publiek en startschot. Zij aten met de pot mee en kregen een paar dagen voor de race (extra) vlees.

Ook tegenwoordig worden de honden zorgvuldig getraind, maar zij dragen slechts een speciaal renmuilkorfje tijdens een ren met andere honden. In het professionele circuit van landen waar wordt gewed, doet de Longhaired Whippet niet mee. Ook mag hij niet meedoen aan kampioenschaprennen onder de FCI vlag. Maar wie naar de renbaan of coursing gaat, is welkom voor trainingen en wordt door ervaren en deskundige mensen begeleid, zodat geen blessures ontstaan.

Longhaired Whippets komen uit in de driekamp: zij strijden om de eer op de renbaan, bij de coursing en in een soort steeple chase op een renbaan met hindernissen, die meestal bestaan uit strobalen.

   
Désie maakt kennis met coursing

  
Désie op mini-coursing

Sport

De Longhaired Whippet is zeer veelzijdig en kan in vele hondensporten uitblinken. Zij hebben een voorkeur voor snelle sporten. Behendigheid is heel populair en een van de sporten waar je deze toch zeldzame hond tot op hoog niveau in tegen kunt komen. Je moet een goede conditie hebben, slim en snel zijn en je mens goed in de gaten houden, en dat doet een Longhaired Whippet graag. In Amerika wordt met ze gespeurd en gesorteerd (Odor Recognition Test).

    
Désie op behendigheid                                     Alec springt te water

Hulphond

Longhaired Whippets worden als visite- en therapiehond ingezet in scholen, ziekenhuizen, verpleeghuizen en hersteloorden. Bange mensen en kinderen verliezen hun angst in de buurt van zo’n rustig, lief, tenger wezentje. Karakter en capaciteiten zijn niet wezenlijk anders dan bij de Whippet en de Silken Windhound, die ook voor dit werk worden ingezet, hooguit zijn de Longhaired Whippets wat zachter en makkelijker. Whippets kunnen hypers en hypos aangeven bij diabetespatiënten en in Duitsland werkt een Whippet als hulphond voor iemand in een elektrische rolstoel.