Karakter

Verschil met Whippet

Het karakter van de Longhaired Whippet is net zo onderscheidend belangrijk en mooi als zijn vacht. Wheeler verklaarde dat hij niet slechts honden uitkoos vanwege het uiterlijk, maar ook vanwege hun psychische stabiliteit, intelligentie en gehoorzaamheid.

Mensen die zowel de Whippet als de Longhaired Whippet hebben, zeggen dat àlles aan de langhaar zachter is. De langhaar “snapt” praktisch niet, neigt niet tot dominantie of agressie, heeft minder prooidrift dan andere windhonden. Zij zijn minder onafhankelijk en luisteren makkelijker. Verder zeggen zij, dat de Whippet zich vrij snel verwondt en dat zij blij zijn met de beschermende, mooie langhaarvachten.

Gevoelige atleet

Longhaired Whippets willen alleen maar dat hun mensen van hen houden; zij hebben de ‘will to please’, zonder daarbij hun waardigheid te verliezen. Zij houden van alle mensen maar willen bij hun eigen mensen zijn. Zij passen zich in elke situatie gemakkelijk aan, zolang zij er maar bij mogen zijn: het zijn geen kennelhonden! Het is makkelijk met hen samenleven, zij zijn gemakkelijk te onderhouden en makkelijk trainbaar. De langhaar heeft geen scherpe bevelen nodig, en verdraagt dat ook niet; train beloningsgericht en afwisselend, dan is hij vol vertrouwen en een gemotiveerde snelle leerling. Mopper en je kunt wel stoppen; een gestreste hond leert niet veel en zeker niets goeds…

Het laat zich raden dat het geen waakhonden zijn, al kunnen zij bezoek wel aankondigen. Zij zijn aanhankelijk, attent, evenwichtig, gevoelig, intelligent, levendig, relaxed, speels, sportief, trouw, vriendelijk en zelfstandig. De Longhaired Whippet is een wondermooie windhond en het ideale gezelschap voor zowel alleenstaanden als gezinnen, voor mensen die van actie houden en voor wie van rust houdt. Zij zijn enorm veelzijdig getalenteerd en vinden alles leuk.
Een aantal dingen waar je samen met een Longhaired Whippet van kunt genieten:

Op de bank luieren
Knuffelen
Stoeien
Balspelletjes
Speurspelletjes
Wandelen
Joggen
Buitenritten met paard en hond
Trektochten
Fietsen
Zwemmen
Mee naar restaurant
Ringtraining / (Showen)
Obedience / Rally-O
Cirkeltraining
Agility (Behendigheid)
Combisport / Breitensport
Canine Freestyle / Doggydance
Dogfrisbee
Trick Training
Flyball
Driekamp / Race Agility
(Straight) Racing / Coursing
Canicross / Triathlon 


Eerste ringtraining, tijdens rasparade Winner Amsterdam, Désie is 6 maanden

Hoe ziet het leven met een Longhaired Whippet eruit?

In huis zijn zij rustig, blaffen nauwelijks. Zij zijn aangenaam gezelschap, willen steeds in de buurt van hun mensen zijn, waarbij zij zich steeds goed gedragen. Door hun fijngevoeligheid passen zij zich snel aan hun mensen en hun gewoonten aan. Wanneer zij op schoot willen, vragen zij dat met een aanhoudende, lieve blik; zij zijn hierin niet opdringerig. Tegenover kinderen tonen zij hun zachte karakter zonder snel op de pootjes te zijn getrapt. Als het hen teveel wordt, zullen zij zich terugtrekken; daar moeten zij dan wel de gelegenheid voor hebben.

De meeste langharen worden gehouden door mensen die al andere honden, katten en zelfs konijnen hebben rondlopen. Zij zijn vriendelijk en speels naar andere dieren waar zij hun huis mee delen. Zij zijn tevreden met lekker dollen in de tuin en daarna lekker doezelen op de bank. Als het buiten nat en koud is, blijven zij liever op de bank liggen; zij vinden het helemaal niet erg de wandeling dan over te slaan en alleen even gauw hun behoefte te doen. Als zij alleen moeten blijven, schikken de meesten zich in hun lot.


Komt er zomaar een puberende xMops logeren en boven op je zitten!

Eenmaal buiten kennen zij twee snelheden: zij rennen in volle vaart om je heen tot zij moe zijn, sluiten dan weer bij je aan. Zij rennen het liefst met een net zo snelle partner. Zo zijn zij vrij snel uitgerend en gespeeld, waardoor zij geen urenlange wandelingen nodig hebben. Zij gaan echter graag mee op fietstochten en buitenritten te paard. Zij stellen zich neutraal vriendelijk op naar andere honden en mensen.

Als zichtjager merken zij de kleinste bewegingen in hun omgeving op en gaan instinctmatig erachter aan. Ook muizen- en konijnenholletjes hebben hun interesse en doen hen alles vergeten. Daarom kunnen zij meestal niet overal loslopen. Goed opgevoede honden die vertrouwen op het leiderschap van hun mens laten zich meestal wel terugroepen. Wanneer je je hond in een oogwenk aan de horizon ziet verdwijnen, zit er niets anders op dan in de buurt te blijven, waar hij indien mogelijk zal terugkeren. Vooral voor de renbaan en coursing getrainde honden moeten dan aan de riem worden gehouden. In beter beheersbare situaties, zoals op het strand, is het heerlijk hen te zien genieten van het rondrennen.

Voor wie is een Longhaired Whippet niet geschikt?

Wie met een Longhaired Whippet wil samenleven, moet het windhondenkarakter kunnen waarderen. Deze honden zijn zo graag bij hun mensen dat zij ongeschikt zijn als kennelhond, al zijn zij graag even buiten. Ook hoef je geen bescherming van hen te verwachten. Zij zijn katachtig fijngevoelig, enigszins afstandelijk en onafhankelijk, terwijl ze tegelijk heel aanhankelijk zijn. Wie dit kan waarderen, merkt dan ook dat zijn hond vrijwillig zijn nabijheid zoekt en gehoorzaamt.

In het veld echter kan de jachtpassie overheersen. Wie dit wil onderdrukken door de hond hoe dan ook onder de duim te houden, houdt een gebroken zieltje over. Windhonden mogen in Nederland eigenlijk niet loslopen omdat zij onder de honden voor de lange jacht vallen. Dit is een jachtvorm die in Nederland verboden is omdat de hond zijn prooi uitput voor hij het vangt. Toch is juist dat los lopen voor hen zo belangrijk!

Géén Walt Disney hondje!

De Longhaired Whippet is zeker geschikt als eerste hond voor mensen zonder ervaring, mits zij het gevoelige karakter geen geweld aandoen. Toch is het niet allemaal goud wat er blinkt; je moet er wel wat voor doen! Ieder dier heeft zijn unieke karakter en natuurlijk moeten ook deze honden goed worden gesocialiseerd en opgevoed. Er zijn genoeg mensen die hun hond niet los durven te laten en men is er ook achter gekomen dat een bange in het nauw gedreven langhaar echt wel snapt!