Geschiedenis

De geschiedenis van de Longhaired Whippet loopt voor een deel gelijk aan de geschiedenis van de Whippet. Toen de Whippet een ras werd, werd de langharige Whippet hier niet bij inbegrepen, waardoor zij verloren dreigde te gaan. Alle inspanningen die nadien zijn geleverd, staan in de tijdlijn hieronder.

Tijdlijn

Amerika

1958
Walter Wheeler, fokker en eigenaar van de Windsprite Kennel in Massachusetts, start de stamlijnen van de Longhaired Whippet.

1981
Wheeler richt de Longhaired Whippet Association (LWA) op. In 1986 legt hij de rasstandaard vast. De LWA fokt alleen met door de LWA gefokte en geregistreerde Longhaired Whippets en bij de AKC, CKC en FCI geregistreerde Whippets. De LWA staat niet toe dat haar honden worden gebruikt in fokprogramma’s van andere clubs. De dood van Barbara Westermann in 2011 is een zware slag voor de club, die daarna wordt opgeheven.

1982
De AKC, die tot dit moment langharige Whippets als Whippets registreerde, haalt hen uit het stamboek, omdat zij vanwege hun MDR1 gen ook herders als voorouders moesten hebben. De AKC gaat ervan uit dat deze inbreng van Wheeler is.

1984
In 1982 koopt Francie Stull, fokker en eigenaar van de Kristull Kennel in Texas, geïnteresseerd geraakt door een artikel in The Sighthound over generaties doorgefokte Lurchers, enkele van deze honden. In 1984 koopt zij een Longhaired Whippet van Wheeler en begint met een goed opgezet fokprogramma Longhaired Whippets en Barsois te kruisen, waarvoor zij de naam Silken Windsprite gebruikt. Dit kost haar het lidmaatschap van de LWA. Ook wordt haar gevraagd Wheeler’s kennelnaam Windsprite niet te gebruiken. Zij besluit haar ras Silken Windhound te noemen.

1999
Stull richt de International Silken Windhound Society (ISWS) op en legt de rasstandaard vast. Het stamboek wordt in 2000 gesloten omdat de grootste wens is dat het ras wordt erkend door de AKC. De ISWS staat niet toe dat haar honden worden gebruikt in fokprogramma’s van andere clubs.


Volwassen Silken Windhound Daisy en halfwas Longhaired Whippet Désie hebben een deel van hun stamboom gemeen

Europa

1987
Erika Germann, fokker en eigenaar van de Von Wildfeuer Kennel in Zwitserland, importeerde als een van de eerste in Europa enkele Longhaired Whippets van Wheeler, de in 1986 geboren Windsprites Maya Von Wildfeuer (Windsprite Frost Alarm x Windsprite Frost Cherry) Mischa Von Wildfeuer (Windsprite Winter Wind x Windsprite An Autumn Zag) en Spice Von Wildfeuer. In haar kennel werden enkele nesten gefokt, maar door haar vroegtijdige dood hield dit op.

Amerika

1993
Michelle Henninger, fokker en eigenaar van de Claybrook Kennel in Pennsylvania, koopt zes Longhaired Whippets van Wheeler, waarmee zij een uitgebreid fokprogramma start. In de volgende jaren komen daar nog tien Longhaired Whippets bij; met zes hiervan wordt niet gefokt.

1997
Henninger gebruikt naast de langharige Whippet Galgo’s en Schnauzers om de ruwharige Whippet onder de naam Appalachian Greyhound terug te fokken. Henninger noemt deze honden Percentage Longhaired Whippets, zoals gebruikelijk in de paardenwereld, zolang zij 50 % of meer Longhaired Whippet bloed hebben. Hoewel dergelijke dieren na vier generaties voor ‘vol’ worden aangezien, krijgen zij nooit de status van de pure Longhaired Whippet. Ook zij verliest het lidmaatschap van de LWA.

2001
Henninger richt de International Longhaired Whippet Club (ILWC) op, en volgens het gelijkheidsprincipe mogen de leden met andere rassen gemixte honden als %LHW laten registreren.

Europa

2001
Marietta Birr-Kühne, fokker en eigenaar van Whippet kennel Of Giant Causeway in Duitsland, koopt enkele Longhaired Whippets van Henninger. In 2002 begint ze onder kennelnaam Golden Nugget een intensief fokprogramma. Zij introduceert het ras als Silken Windsprite om eventuele weerstand (die zij als Whippet fokker zelf ook heeft) te voorkomen. Dit zorgt voor naamsverwarring met de Silken Windhound en de LWA verzoekt ook haar de naam Windsprite niet te gebruiken.

2004
Birr-Kühne richt de Silken Windsprite Club (SWC) op. De groep timmert flink aan de weg en kiest voor het open houden en uitbreiden van de genenpool.

In Duitsland ontstaat door onderlinge meningsverschillen een wildgroei aan clubs, die met elkaar gemeen hebben dat ieder met de ILWC kan samenwerken, maar onderling, niet en alleen uitkruising met de Whippet toestaat, en een eigen stamboek kan bijhouden. Dit heeft vergelijkbare gevolgen voor de omringende (Duitstalige) landen:

2006
Erste Interessengemeinschaft für Whippets mit Langhaar und Langhaar-Vererbung Deutschland (1. IWLLVD). Oprichter Rocco Cantorelli van kennel Of the Shire stopt in 2011.

2008
Langhaar Whippet Freunde Deutschland (LWFD). Oprichter Anke Maar van kennel Silken Fantasy stopt na enkele jaren.

2008
Silken Windsprite Club Česko. Beatrice Slaviková van kennel Beami Šahrak verzet enorm veel werk. Hoewel Tsjechië een van de eerste Europese landen is dat het ras erkent, als Dlouhosrstý vipet, lijkt de club niet meer te bestaan.

2008
Schweizerischer Langhaar Whippet Club (SLWC). Oprichter Doris Burkhalter van kennel Silken Surprise stopt na enkele jaren.

2009
Europaischen Longhaired Whippet Association (ELWA). Oprichter Doris Burkhalter van kennel Silken Surprise stopt na enkele jaren.

2010
Deutsche Langhaar Whippet Club (DLWC). Oprichter Dieter Dahmen van kennel Magical Runner.

2010
Silken Windsprite Club Austria (SWCA). Oprichter Sabine Duscher stopt in 2012.

2012
Schweizerischer Rasseclub Silken Windpsrite (SSW).

2012
Een deel van Birr-Kühne’s Silken Windsprite Club splitst zich af. Birr-Kühne’s groep heet nu Silken Windsrpite Club e.V. – 1. eingetragener Spezialclub in Deutschland (SWC)

2013
De afsplitsing van de SWC schrijft zich in als… Silken Windsprite Club e.V. (SWC). Het doel is erkenning door de Federation Cynologique Internationale (FCI), wat betekent dat er geen outcross meer mogelijk is met niet bij de FCI aangesloten groepen, ook niet met de Whippet.

Uit de tijdlijn blijkt dat houders van dit zeldzame, zachtaardige ras zijn verdeeld en versplinterd, wat ronduit jammer is voor het behoud van het ras omdat dit de genenpool enorm verkleint. Vanuit het standpunt van registratie voor erkenning door de FCI is in elk land een of meer clubs wel goed, maar deze zouden intensief moeten samenwerken en genenmateriaal en gezondheidsinformatie uitwisselen. Helaas is hiervan geen sprake gezien de onderlinge meningsverschillen in met name Duitstalige, maar ook andere Europese landen.

De Longhaired Whippet zal nog jaren niet aan de eisen voor de internationale FCI erkenning kunnen voldoen. Wel kunnen individuele landen de Longhaired Whippet als nationaal ras erkennen, zoals in Tsjechië en Slovenië. Sinds 1 januari 2015 mag ook Duitsland zich in dit rijtje plaatsen, al noemen zij hun honden Silken Windsprites. In deze landen kunnen de Longhaired Whippets worden uitgebracht op FCI shows en de titel Nationaal Kampioen verdienen. In alle andere gevallen staat alleen de titel van een Clubkampioenschap open.